Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Бронзови медали за Жулин Нурвет и Радослав Генов от ШК "Енергия" в Добрич   

       В  края на миналата седмица се случи едно събитие твърде дълго пренебрегвано през последните двадесет години от членовете на управителните съвети и директорите на спортната ни федерация. В столицата на България на 17 февруари 2023 г. откриването на  събитието направи Васил Антонов, председател на БФШ 2022. Сред официалните гости бе и проф. Дияна Ковачева, омбудсман на България, която направи интересно предсказание - тук  има един участник, който ще победи компютъра на шах.    

      Хвала на Васил Илиев, председател на Шахматен клуб ЦСКА в София. Домакините с добра организация направиха радостни вълненията на дошлите  деца, ученици, родители, придружаващи лица и гости. Всички бяха тук, за да наблюдават на място и на живо   държавни първенства  (ДП) с 12 – турнира с участници до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години. Повечето турнири се играха по швейцарска система в седем кръга. Индивидуалните схватки по стандартен шах  с три партии в един ден  се оказаха тежко изпитание със силно влияние върху резултатите. Промените в регламента са наложителни. Проведените досега държавни първенства  показват, че  порочната практика от миналото на БФШ е съхранена. Директорът на БФШ 2022  назначава за съдии на държавни първенства членове на УС, председатели на клубове, треньори и родители на състезатели.  

       Радостен съм, защото за мен последните проведени ДП са болна тема с редица горещи въпроси. Въпреки силната съпротива това събитие оцеля. В настоящата година  е  неделима част от Държавния спортен календар. Когато Иван Генов бе председател  на федерацията  с решение членовете на Управителният съвет  блокира посоката на развитие на шахматния живот  определена от ФИДЕ и ЕШС.  Държавни Първенства до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 г. в нашата държава не се организираха  в продължение на много години.

  Последното издание на събитието е  рекордно по брой участвали  деца и ученици. Над 200 от 20 спортни клуба.  То е част от върха на айсберг с  потенциал от поне  пет хиляди участници. В днешно време в много държави на света редица държавници и известни личности разглеждат играта на шах  не само като спортен, културен, но и като образователен феномен. От правилното организиране и провеждане на ДП по стандартен шах до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 г. в най-голяма степен зависят мащабите и прогресивното  развитие на любимата ни игра в страната.

     Свидетели сме как Аркадий Дворкович и Зураб Азмайпарашвили, президентите на ФИДЕ и ЕШС активират целевата аудитория. Любимата ни игра навлиза все по-силно в живота на детските градини и училищата в Света и Европа. В съседните държави Турция, Румъния, Гърция  проекта набира огромни измерения.  България  даже  е след  Северна Македония, където около 1 000 класни ръководители и учители са включени в проекта.

   Благодаря на д-р Руслан Тошев, председател на  БФШ 1928,  който имаше куража да включи проявата в ДСК през 2018, 2019, 2020 г. Благодаря  на общинските съветници от нашия град и на  кмета  Йордан Йорданов, който на 19.05. 2018 г., стартира първите три издания на държавни първенства. Осигурена бе финансова подкрепа чрез бюджета на общината и клуба стана домакин на проявата. Благодаря на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката,  който след  предварителен разговор с мен и д-р Р. Тошев смени посоката към по добър шахматен живот в училищата и детските градини. Три последователни години МОН осигуряваше финансирането на  участието  на 12-те шампиони по класически шах с един ръководител в съответните  Световни Първенства, организирани от ФИДЕ.

    На шестите  държавните първенства до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 г. от гр. Добрич участваха   Жулин Нурвет, Велизар Василев, Христо  Гавраилов и Ясмин Нурвет  от СУ „П. Р. Славейков“; Радослав Генов и Константин Ненчев от СУ „Свети Климент Охридски“, Дарияна Радева и Калоян Радев от ЧОУ „Мария Монтесори“; Витомир Ганчев от ОУ „Стефан Караджа“ и Андриян Неделчев от  СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.    

    Тези десет състезатели на Шахматен клуб «Енергия» играха  отговорно, с желание  и видим  прогрес.  Всички заслужават адмирации, но  аплодисменти са за Жулин Нурвет (първо място в националната ранг листата на ФИДЕ до 9 години) и Радослав Генов (двадесето място в националната ранг листа на ФИДЕ). Двамата наши състезатели завоюваха бронзовите медали, във възрастовите групи до 9 и 17 години като бяха съвсем близко до златните медали.                    

   Сега отново вместо радост споделям пак с болка тревогите на  родителите на изявените момчета и момичета, държавни шампиони на България и на техните треньори и председатели на клубове. 

   Призовавам Васил Антонов, председател на БФШ 2022 и Мария Тончева, изпълнителен директор на БФШ 2022  да предприемат много по-енергични действия като  огласят липсата на подкрепа от ресорните министри  и всичко, което се случи  по националните медии. Апелирам  за незабавната намеса  и на омбудсмана проф. Дияна Ковачева. Златните момчета и момичета наистина  могат да бъдат златни.  Финансова подкрепа от държавата  чрез МОН  за  участието на всичките държавни шампиони до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години на България в предстоящите Световни Първенства в съседна Гърция от 13 до 23 април 2023 година е сред най-важните приоритети на федерацията.

м. с. Тодор Тодоров , председател на Шахматен клуб «Енергия»  

c